Första dagen med Star for Life

Morgonen efter började med frukost för att sedan ta oss vidare till Star for life’s kontor i Hluhluwe.

Star for life är en organisation som grundades av två svenskar, Dan Olofsson och hans hustru Christin. Dan och Christin hade sett hur människor och inte minst barn drabbades av HIV och AIDS i Sydafrika. Makarna startade ett projekt på en lokal skola, för att förbättra den ansträngande situationen. Idag bedriver Star for life verksamhet på 71 skolor i Sydafrika, 20 i Namibia, 5 i Sverige och 1 på Sri Lanka. De har under deras 9 år nått ut till över 900 000 elever.

Star for life arbetar att stärka elevernas självkänsla och få dem att våga drömma om deras framtid.  Att utbilda dem i vad HIV och AIDS har för effekter och hur det ska förhindras är en stor del i det dagliga arbetet.

Mycket av ovanstående material är hämtat från www.starforlife.se. Det går också att hitta mer detaljerad information.

Vi kom in till kontoret i morse och blev mycket trevligt bemött. De arrangerade att vi skulle få delta i en workshop under dagen för att vi skulle få en inblick i hur organisationen fungerade. Dagens workshop var ett första möte mellan elever och Star for life. Syftet var att få eleverna att definiera sina individuella drömmar. Att dessa drömmar är viktiga och inte ska ignoreras.

IMG_8089 (2)

Här pratade en av coacherna om vad en dröm var ur deras perspektiv. Hon kopplade det till Star for lifes vision som lyder: “A future in which young people are empowered to realize their dreams as responsible members of caring communities”

IMG_8112 (2)

Eleverna fick sitta och tänka efter själva. Där mottot var att det inte skulle vara någon annans drömmar, att det inte skulle känna sig tvingade att ge upp sina drömmar bara för de exempelvis fick påtryckningar hemifrån. Detta var för oss väldigt känslosamt. Det blev tydligt om att bakgrunden som dessa barn är inte i närheten av hur vi har växt upp. Efter diskussion med en av coacherna så sa de att många har inte ens sett havet, trots att det ligger ganska nära kusten och det är för att det inte finns några pengar att resa. Trots allt det här så finns det en stor glädje i barnen. Star for life’s arbete är viktigt så att drömmarna framhävs som det viktiga.

 

IMG_8111 (2)

IMG_8123 (2)

Här lovade barnen att hålla vid sina löften till sina drömmar. En fin tillställning.

Vi vill tacka för möjligheten att få delta i denna workshop och har fått massor av information angående Star for life och dess viktiga arbete i Sydafrika.

Ha det så bra!

/ Ellinor och Sofia

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Första dagen med Star for Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s