Vår fältstudie är påbörjad!

Idag påbörjade vi vår fältstudie på riktigt. Vi har fått ett schema för vilka skolor vi ska besöka varje dag under vår tid här samt fått namn på kontaktpersoner på respektive skola.

Dagens skola låg långt uppe på ett berg en dryg timmas biltur från Hluhluwe. Trots att skolan var rätt liten om man såg till storleken på lokalerna så hade den nästan 1200 elever. Eleverna gick i grade 8-12, vilket är ungefär detsamma som i Sverige, d.v.s. årskurs 8-9 samt gymnasiet. Vid slutet av årskurs 9 väljer eleverna om de vill fortsätta i årskurs 10 samt isåfall även en inriktning, så det påminner rätt mycket om vår skola hemma i Sverige. Eleverna som läste vissa inriktningar hade lektioner i datorkunskap och fick därmed tillgång till de 28 datorerna på skolan som användes i undervisningssyfte. Vi fick tillfälle att träffa några av de elever som läste datorkunskap och kunde därmed dela ut enkäter till dem. Utöver det så intervjuade vi rektorn på skolan, läraren som undervisade i datorkunskap samt fick en enkät ifylld av en annan lärare som var datorkunnig men inte hade tillgång till datorerna i sin undervisning.

Vi fick även en rundtur på skolan med coachen från Star for Life som jobbade där. Hon berättade mycket om hur förhållandena ser ut för eleverna i det området vilket var väldigt intressant att höra. Vi fick även svar på vår fundering kring varför alla elever, både tjejer och killar, är riktigt kortklippta. Det är för att alla inte har råd att fixa sitt hår och för att det inte ska synas någon klasskillnad på eleverna när de är i skolan så måste alla vara rakade.

Kvällen har spenderats med att sammanställa enkäter samt påbörja transkribering av intervjuerna. Vi har inte riktigt hunnit färdigt, men resten får tas imorgon för nu är det dags att sova så att vi är pigga inför vårt nästa skolbesök imorgon.

Vi hörs!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s