Två dagar, två skolor

Igår var vi på en ny skola och fortsatte vår undersökning. När vi kom dit blev vi presenterade för skolans Head Girl och God Man, vilket var deras elevrepresentanter i årskurs 12. De var otroligt trevliga och hjälpsamma och fick oss genast att känna oss välkomna dit. Skolan hade både en kvinnlig och en manlig rektor och eleverna umgicks tillsammans både tjejer och killar. På de tidigare skolorna som vi har varit på har det känts som att det har varit en striktare uppdelning mellan könen. Head Girl och God Man berättade för oss att de på skolan tyckte att det var viktigt med jämställdhet och att alla fick samma förutsättningar.

IMG_7768
Head Girl

De hade inte så många datorer på den här skolan, då skolan hade blivit utsatt för inbrott för ett tag sen. Det var lite oklart om eleverna fick lov att använda de datorer som fanns eller ej. Enligt Head Girl och God Man så kunde eleverna be om lov att få låna en dator och då använda den för skolarbete efter skoltid men enligt en lärare som vi intervjuade så använde eleverna på skolan aldrig några av skolans dator. Lärarens information stämmer även överens med den information som vi tidigare har fått från Star for Life, nämligen att sedan inbrottet så är datorerna bara tillgängliga för administrativt arbete. Vi fick dock rätt så många elever som svarade på våra enkäter, så det ska bli intressant att se hur deras datorkunskaper är och vad de använder datorer till när vi tittar närmare på och tolkar vårt resultat.

Skolbesöket igår var väldigt roligt då vi fick umgås och pratat mycket med eleverna. Mitt under dagen hörde vi helt plötsligt sång och musik från skolans musiksal och vi trodde att någon hade satt igång en skiva med operamusik. När vi kom till salen visade det sig dock att det var några elever från skolans kör som sjöng och en av rektorerna som spelade piano, vilket gjorde oss rätt så häpna. De var helt fantastiskt duktiga! Head Girl och God Man hade berättat att de hade en bra kör på skolan och att den hade vunnit en del tävlingar men vi hade inte föreställt oss att eleverna var så bra! Imorgon ska de åka iväg på en musik- och danstävling. För att få ihop pengar till resan dit så arrangerade skolan en insamling i form av en skönhetsshow igår. Några av skolans elever var modeller och gick på en catwalk (i form av en öppen yta i mitten av salen) inför de andra eleverna. Pengar samlades in genom att eleverna fick betala inträde för att få komma in och titta på skönhetsshowen.  Head Girl var konferencier för tillställningen och det var en helt otrolig stämning, dock väldigt högljutt. Ljudnivån kändes värre än på konserter! I pauserna medan eleverna som var modeller bytte om så gick andra elever och vissa lärare som gick upp på catwalken och dansade lite, och även vi blev pushade att delta i dansen. Vi var tveksamma först men de fick övertalat oss till slut. Det kändes som att vi verkligen fick vara en del av gemenskapen på skolan, vilket var otroligt kul! Efter alla intryck under dagen så var vi rätt trötta när vi kom tillbaka till hotellet men efter ett kort svalkande dopp i poolen var det ändå dags att ta tag i sammanställningen av all data vi har samlat in hittills.

IMG_7751

IMG_7766

Idag var vi tillbaka på samma skola som vi var på i tisdags. På dagens skola hade de ca 20 datorer som var till för eleverna men de användes inte i nuläget. Detta verkade bero på att skolan har haft en hel del problem de senaste åren då det har varit många rektorsbyten. Det hade lett till en dålig styrning av skolan och sjunkande resultat. Nyligen hade det dock anlitats en ny rektor till skolan och han verkade ha både vilja och engagemang för att vända trenden. Både han och lärarna uttryckte hopp om att de skulle kunna börja undervisa i datorkunskap snart igen. De hade haft det som ett ämne för några år sedan och vi fick chansen att intervjua ett par av lärarna som hade undervisat i ämnet då. Vi fick även lite enkätsvar från andra lärare samt en del elever.

På fredagar slutar skolan tidigare här så att elever som har långt till skolan och hyr bostäder i närheten av skolan under veckorna ska kunna ta sig hem till familjen över helgen. För oss innebär det att det blev en kortare dag på skolan och mer tid till att sammanställa vår insamlade data.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s